Furia ce ne dezbină


În istorie, schimbările s-au făcut întotdeauna prin manifestarea a două atitudini:
1) voința de a schimba starea curentă și
2) disponibilitatea de auto-sacrificare (a propriei persoane) pentru câștigul colectiv.
Iar motorul acestei schimbări a fost de cele mai multe ori generația tânără. De ce? Pentru că ea este unica posesoare a unor calități simultane: este avântată (deci destabilizantă), entuziastă (deci rezistentă), idealistă (știe ce vrea pentru colectivitate) și nu are nimic de pierdut (deci luptă până în pânzele albe pentru idealul său) pentru că încă nu a acumulat nimic (membrii săi sunt prea tineri, neavând fie averi, fie poziții în ierarhia socio-profesională, fie calitatea de membru al unei noi familii).

Mișcările din ultimele zile din România arată de ce, din păcate, acestea nu pot avea o finalitate colectivă pozitivă. Ieșirile nocturne de la noi nu vor duce decât la prelungirea tensiunilor sociale, învrăjbirea dintre clase sociale și categorii demografice, afectarea sectorului economic și, poate cel mai grav, oboseala prematură (la propriu și la figurat) a unei noi generații, deci pierderea potențialului său de manifestare din viitor. Iar pierderea acestor viitoare manifestări se traduce ori prin:

a) puternice complexe fracasomanice (vorba lui Hirschman): sentimentul de superioritate față de conaționalii diferiți de ei concomitent cu sentimentul de inferioritate față de occidentul dezvoltat la care aspiră,

b) emigrație în masă, fenomen ce deja ne costă teribil

c) revoltă constantă ce fragmentează ethosul colectiv,

d) ori prin mizerabilitate sufletească pe termen lung (oamenii blazați, fără speranță pentru un viitor mai bun, deci inactivi și neproductivi, care nu mai fac copii)

Cu alte cuvinte, efectul plimbărilor nocturne pe bulevardele patriei, în loc să fie unul de unitate împotriva unei pături superpuse care nu compensează munca (vorba lui Eminescu), este de tipul divide et impera (deci de fragmentare a colectivității) din care tot clasa politică are de câștigat.

De ce se întâmplă asta? Simplu. Pentru că:

1) mereu dăm vina pe ceilalți până la desființare, dar niciodată pe noi (bunicii au votat ciuma roșie, săracii nu au votat, politicienii hotărăsc fără să ne întrebe, etc – uitând că PSD-ul, pentru prima dată, a obținut majoritatea la oraș și în rândul populației active – sic!); în loc să ne asumăm divergența de opinii și să o schimbăm prin discuții argumentate, e mai ușor să trimitem la origini pe oricine nu e de acord cu noi. E mai ușor să ajungi la aberații de tipul „să închidem postul cutare” (uitând că cenzura presei e de factură comunistă, și libertatea ei este un drept, nu o favoare, indiferent de ce aberații ar debita), „să mergem peste cutare acasă să îi arătăm noi” (uitând că asta e amenințare, deci instigare la violență,  deci imoral și ilegal), sau „să dăm guvernul jos că nu ne convine cine e la butoane” (uitând că asta se face prin exercițiul democratic al votului, nu după, prin anarhie).

2) mișcarea nu este în niciun fel generată de entuziasmul militant și idealist (ci scârbită de injustiție și efectul asupra individului, nu colectivității). Pentru că noi suntem tineri moderni de al căror picior nu atârnă greutatea „tradiției”, „credinței”, „unității sufletești”, „neamului” și „națiunii”. Este deșuet să spui că ieși din patriotism, dar e de bonton să te plimbi pe bulevarde noaptea, în numele progresului și eticii.

3) mișcarea este avântată, deci destabilizantă, dar fără o soluție care să rezolve problema. Bun, dai jos guvernul, dar ce pui în loc? Că toți se trag din același FSN iar apartenența la un partid prin definiție înseamnă „ascultarea” de superiorii ierarhici, nu de vocea poporului. Vorba regretatului Constantin Tănase: „strigăm în gura mare Jos cutare!, Sus cutare!, și cu asta ce-am făcut?”. De aia spune un economist și sociolog român omorât la Sighet (pe nedrept hulit de noi din aceleași motive pentru care comuniștii l-au încătușat) că participarea la actul guvernării (în special Parlament) trebuie să se facă în funcție de competența specialistului, nu de apartenența la o structură precum partidul, interesată prin excelență să își mărească sfera de influență și să își atingă propriile interese, ce foarte ușor intră în contradicție cu interesele colective. Dar noi tocmai ce am golit de conținut eticheta de „tehnocrat” ce se apropia vag de această idee… Nu merge doar cu anarhie, căci golul trebuie umplut cu ceva mai bun, care să funcționeze.

4) pentru că oamenii din stradă, oricât de supărați, înverșunați și furioși ar fi (reacție perfect legitimă și de înțeles) încă nu au înțeles că protestul cu finalitate nu se face în timpul liber, atunci când țipi și înjuri noaptea în fața unor clădiri goale, pe un ger năprasnic, când nimeni nu te bagă în seamă.  El se face ziua, în timpul săptămânii, când blochezi circulația, când pui probleme reale, când e cineva să îi audă, când administrația este în instituții și din cauza asta nu își poate face treaba. Adică atunci când ești hotărât să îți asumi. Ca să nu mai vorbesc că putem să începem a utiliza și alte metode, mult mai eficiente și mai inteligente decât zbieratul pe stradă (că, dară, tinerii noștri sunt printre cei mai inteligenți din lumea asta – zic studiile). Problema e că mișcarea este condusă de tineri care au totul de pierdut (majoritatea sunt de pe băncile facultății corporatiști și nu pot lipsi de la job fără sancțiuni temporare sau permanente, pentru că acele corporații ascultă de logica profitului, nu a civilizării spațiului în care intră capitalul cum ar spune Weber) și împinsă din spate de logica partidelor aflate în opoziție (pe care nu le doare de „starea națiunii”, ci de rotirea forțelor, pentru a ajunge și ele la ciolanul puterii).

Cum ieșim din acest cerc vicios?  Curat murdar!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s