Voință și caracter vs. lene și orgoliu


De fiecare dată, fără excepție, am apreciat mai tare tinerii care sunt muncitori în fața celor inteligenți. Raționamentul este simplu: degeaba pricepi dacă ești puturos sau, mai rău, orgolios.

Ideal tipic vorbind (căci la orice „teorie” sunt atașate și excepțiile de rigoare), atunci când știi că poți nativ să faci ce alții nu pot, ispita culcatului pe-o ureche și a „descurcatului” e mare. Și ajungi să irosești talanții. Pe de altă parte, atunci când vezi că ție îți e mai greu să înțelegi, să interiorizezi, să creezi decât le este altora, în tine poate exploda voința, cu condiția să te ții de treabă indiferent de situație, psihologizări și prioritizări. Dacă ai voință și muncești foarte tare, e imposibil să nu reușești ceea ce îți propui. Exact ca în fabula cu broasca țestoasă lentă și iepurele șmecheraș. Ba mai mult, alegând să muncești constant, zi de zi, săptămână de săptămână, concentrându-te pe scopuri și idealuri mărețe, reușești să îți clădești și caracterul, care este un câștig uriaș.

Dar ideea asta pe care o aplic la catedră de peste 8 ani de zile nu îmi aparține, ci am aflat-o și eu, la rându-mi, de la 3 mari gânditori români pe care i-am citit în facultate:

  • Mihai Eminescu (caracterul unui om e mai presus decât inteligența),
  • Dimitrie Gusti (voința este esența realității sociale) și
  • Mircea Vulcănescu (munca și puterea de sacrificiu pot crea o comunitate de simțire sau o generație creatoare).

Mai jos aveți o mini-discuție TED care redescoperă roata în ceea ce privește fix chestiunea de mai sus, prezentând-o ca pe o „nouă descoperire”. Dar ce să zic, e fain că încep și occidentalii să se mai trezească, chiar dacă aleg să continue exasperant cu obsesia lor de a număra tot ce le pică în mână (vezi video).

Vorba lui Aristotel: „Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare excelența nu este o acțiune, ci un obicei”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s